BLOG

18 oktober

2012

Vrijwilliger in de sport

By Bianca Algemeen No Comments

De afgelopen dagen ben ik weer eens druk bezig geweest met het uitzoeken van regelgeving omtrent verenigingen en vrijwilligers. Dit onderwerp houdt mij al jaren bezig. Wat doet een vereniging met het vergoeden van vrijwilligers die dusdanig veel voor de club doen dat daar best wat tegenover mag staan. Al snel komt men dan uit op de vrijwilligersvergoeding. Een heel belangrijk kenmerk voor een vrijwilliger is dat een vergoeding niet in verhouding staat tot het tijdsbeslag en de aard van het werk. Volgens de belastingdienst komt dit neer op maximaal € 4,50 per uur, beperkt tot een maximum van € 150 per maand, wat weer beperkt is tot een maximum van € 1.500 per jaar. Dit mag een vrijwilliger belastingvrij vergoed krijgen.

Ergens anders in de wetgeving staat vervolgens dit:

“De aangegeven grenzen zijn geen absolute grenzen. Mocht een sportvereniging van mening zijn dat een hogere vergoeding toch niet marktconform is (en er dus sprake is van vrijwilligerswerk) dan kan zij proberen dit aannemelijk te maken door dit vooraf met de belastingdienst te overleggen)”

Vaak is een penningmeester ook een vrijwilliger. Wel enigszins financieel onderlegd  maar het zijn vaak geen fiscalisten of geen boekhouders. Zij doen ook hun best om de administratie voor de club zo goed mogelijk bij te houden, de ledenadministratie up to date te houden en te zorgen dat de contributies op tijd worden geïncasseerd. Geloof me als ik zeg, dat bij een ledenaantal van plus minus 300 leden dit een dagtaak kan zijn. Moeten zij dan ook nog dit soort regelgeving kennen? En dan nog niet gesproken over hoe om te gaan met BTW?

Het verbaast me dat er vanuit sportbonden of bijvoorbeeld een NOC/NSF zo weinig informatie online staat. Qua uitbetaling van trainers zeggen de folders, óf de vrijwilligersvergoeding óf het uitbetalen via een salarisadministratie. Wat weer veel kosten met zich meebrengt. Waarom geen advies: is het niet verstandig voor de trainer om zzp’er te worden? Hebben jullie wel eens gedacht aan payrolling?

Iedereen houdt zich bezig met de regels. Waarom komen zo weinig instanties met een oplossing.

Heeft uw vereniging hulp nodig bij dit soort vraagstukken en is men op zoek naar een oplossing? Neem contact op met Bianca Ippel Finance via het contactformulier.