BLOG

18 september

2012

Zzp’er heeft geen tijd voor administratie?

By Bianca Algemeen No Comments

Lezen jullie weleens “Eigen Bedrijf” van de Kamer van Koophandel? Nou zo af en toe staan daar best leuke artikeltjes in. Mijn oog viel laatst op het volgende artikel:

“Zzp’er heeft geen tijd voor administratie”

“Meer dan de helft van de zzp’ers zegt geen verstand te hebben van boekhouden en komt tijd tekort voor de administratie. Dit blijkt uit een enquête van zzp-forum Myler. Desondanks zoekt maar 17 procent hulp bij de administratie. Het uitbesteden van de boekhouding kan natuurlijk ook, maar kost gemiddeld € 171 per maand.”

Wat mij ten eerste verbaasde was de onduidelijkheid over de gegevens in dit artikel. 17 procent zoekt hulp, is dit 17 procent van meer dan de helft van de zzp’ers of 17 procent van alle zzp’ers? En besteden die 17 procent hun boekhouding nu uit, of zoekt die 17 procent hulp binnen de kennissenkring? Aangezien er inmiddels zo’n 1,2 miljoen zzp’ers bestaan is duidelijkheid betreft dit soort gegevens best gewenst. Afijn.

Laten we er eens vanuit gaan dat 17 procent van de 1,2 miljoen zzp’ers de administratie uitbesteedt, dan betekent het dat 83% van de zzp’ers hun administratie zelf doet, wat neerkomt op 996.000. Slik… wat een enorm aantal. Tweede verbaaspunt!

Wat mij ten derde verbaasde was de prijs. Als het uitbesteden van de boekhouding van een zzp’er gemiddeld € 171 per maand kost, wat € 2.000 per jaar bedraagt…. Waarom is bij mij een zzp’er nog geen € 1.000 per jaar kwijt en waarom heb ik dan niet nog meer klanten?? Mijn oproep dus aan alle zzp’ers: ga doen waar je goed in bent. Besteedt de tijd die je aan je administratie kwijt bent liever aan je eigen werkzaamheden (dit levert vaak meer geld op) of ga lekker van je vrije tijd genieten met je gezin en laat je administratie met een gerust hart doen door mensen die daar goed in zijn. Zoek alleen de juiste boekhouder die bij je past.

Nieuwsgierig geworden? Kijk wat Bianca Ippel voor u kan betekenen.